1962 Höfner 500/1 Gallery

1962 Höfner 500/1

Her er en lidt længere historie om min Höfner 500/1 violin bas, som muligvis aldrig skulle have forladt Höfners fabrik.

For en del år siden var jeg så heldig at komme i besiddelse af en Höfner 500/1 bas, som desværre gennem sit lange liv havde været udsat for det man i dag nærmest ville kalde for tortur...... som det ses på billederne af den inden renoveringen.

Personligt har jeg den indstilling at det bedste er at beholde instrumenter originale og ikke renovere disse (patina er jo en del af instrumentets historie), men i dette tilfælde syntes jeg dog ikke det var en mulighed, så for at bringe instrumentet til live igen og så tæt på originalen som muligt, var det ud i værkstedet komme i gang med renoveringen.

På det tidspunkt hvor jeg købte denne bas var mit kendskab til Höfners 500/1 bas meget begrænset, udover jeg altid har syntes det var et smukt instrument og selvfølgelig at Sir Paul McCartney brugte den i The Beatles, så jeg gik stille og roligt i gang med renoveringen og heldigvis tog jeg en del fotos af processen.

Da jeg var færdig, lagde jeg en billedserie op på Facebook af bassen efter renoveringen, dette førte til mange behagelige samtaler med flere danske og udenlandske entusiaster og gennem disse samtaler og en del søgninger på nettet, er min viden om lige denne bas vokset utroligt meget. Jeg blev gjort opmærksom at det er en 1962 Cavern model, som er nogle af de første 1962 modeller der blev produceret og der er kun ganske få tilbage på verdensplan.

Jeg havde dog gennem lang tid undret mig over hullet mellem pickupperne (foto 6 og 7), det er nøjagtigt lige her hvor den bagerste pickup sidder på en 1961 model, men alt andet på bassen har de ændringer som er kendetegnene på en 1962 model, så hvorfor eksisterer dette hul?  Så jeg begyndte at se nærmere på mine billeder af renoveringen og det billede hvor toppen er blevet slebet, har jeg lavet en forstørret del af området og det ses tydeligt at der aldrig har været monteret en pickup her, man kan også på billederne inden slibningen og hvis man kigger godt efter se, at det kun er lakken som er skallet af og ikke skruehuller fra montering af pickuppen, jeg tog så teknikpladen af igen og så potkoderne 511 = uge 51 - 1961.......hvad kunne dette betyde? Her begyndte hjernen for alvor at arbejde...., kan det virkelig passe? Sidder jeg virkelig her med lidt af et klenodie?

Jeg og andre er af den overbevisning at de på Höfners fabrik i den sidste del af 1961 har brugt en 1961 krop, derfor var hullet allerede lavet, og på denne testede de alle de nye ændringer til deres 1962 model, hvilket vil betyde at netop denne bas muligvis er prototypen og den første 1962 model der er bygget. Hvordan, hvorfor og hvornår den er kommet ud af fabrikken vides ikke, men jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig at Höfner ville sende denne bas på gaden andet end ved en fejl eller en ansat har på et tidspunkt taget den med hjem?

 

Efter denne indledning kommer der en række fotos af: før, under og efter selve restaureringen.