Yamaki Gallery

1976 Yamaki YB-600

Yamaki YB 600 - Guitaren som aldrig blev sat i produktion.... hvor heldig han man lov at være.

Ved lidt af et tilfælde var jeg så heldig at få tilbudt denne unikke guitar fra den Japanske producent "Yamaki" som startede i 1967 men først begyndte af producere stål-strenge guitar i de tidlige 1970s. Guitaren kunne godt se ud som om en havde været tabt eller faldet ud af kufferten, da der var flere steder hvor den var meget skadet, som der tydelig ses på billederne.

Da jeg begyndte at søge på nettet for at finde oplysninger om guitaren, ja så opstod der virkelig problemer… det var fuldstændig umuligt at finde oplysninger og billeder af lige nøjagtig denne model.

Det var ikke noget problem at finde oplysninger om modellen ”YB-500” men min model ”YB-600” var der intet at finde… nå det var der jo ikke noget at gøre ved, så jeg gik stille og roligt i gang med at renovere den.

Et stykke tid efter den var færdig, fik jeg besøg at en som skulle have repareret og justeret en gammel bas. Snakken kom til at falde om min Yamaki og om at jeg ikke havde kunne finde nogle oplysninger om den.

Han havde tilfældigvis et par venner som var eksperter i Yamaki’s guitarer og om de måtte kontakte mig hvis de havde nogle oplysninger om den.

En af den kontaktede mig for at høre om det var rigtigt at jeg havde en YB-600, hvilket jeg kunne bekræfte… ja så skal jeg love for at jeg fik oplysninger om den. Han havde selv besøgt fabrikken i Japan og havde godt hørt om den men aldrig set en.

Det viste sig at denne model var en af deres topmodel dette år og at guitaren var med på den store internationale guitar messe i Frankfurt. Interesse for modellen var der, men åbenbart ikke nok til at sætte den i produktion. De regner med det skyldes at udsalgsprisen 1976 vil svare til omkring kr. 30.000 i 2021 – absolut ikke at guitaren ikke kunne bære prisen for sikke en tone og klang den har - ligeledes regner de med at det er den guitar jeg har som var med på messen i Frankfurt og at den var blevet solgt på messen, for alle spor af den model stopper efter messen.